Неустойчиво управление на „устойчиви компании“

TitlePageCover-Page-BG-no-logos

Екологична бомба тиктака недалеч от природните паркове на Намибия. Тонове токсични отпадъци „отлежават“ край домовете на хиляди хора. Въпреки високите екологични изисквания и регулации в развитите държави, компаниите все пак намират начин да работят с ниски стандарти в развиващите се страни.

Доклад: Мръсни ценни метали

Мултинационалните минни и преработващи компании успяват да разединят отделните етапи на добив и преработка на суровини, прехвърляйки процесите между отделни държави. Така успешно избягват пълноценен екологичен контрол и възможност за налагане на справедливи данъци в страните, в които оперират. Създавайки международни връзки и мрежа от свързани предприятия, те успяват да се възползват от слабите регулации в държави в Африка и Латинска Америка, докато получават обществени средства от европейските институции и публични банки, претендирайки за устойчиво управление и екологична отговорност.

Да говорим конкретно

Дънди Прешъс Металс“ е международна минна компания със седалище в Канада, регистрирана на борсата в Торонто със заводи в България (мина Челопеч), Намибия (металургично предприятие Цумеб) и доскоро в Армения (мина Капан). Понастоящем компанията има планове да открие нови мини в България и в Сърбия.

Металургичният Комбинат в Намибия представлява голяма комерсиална пещ, разположена в централната част на Намибия. Пещта функционира от 1960 г., като предимно се използва за обработване на мед и е една от малкото пещи в света, подходяща за третиране на сложни арсенови и оловни концентрати. Топилната пещ в Цумеб е придобита от „Дънди Прешъс Металс“ през 2010 г. от „Уедърли Майнинг Интернешънъл“.

Между 10 и 21 август 2015 г. екип от „За Земята“ посети мините в Намибия. Основните наблюдения, а в някои случаи и сравнения с поведението на компанията в България, са изведени в настоящия доклад.

Доклад: Мръсни ценни метали

Неустойчиво управление

Може би един от най-поразителните факти, идентифицирани месеци преди мисията и по време на нея, е липсата на смислена информация за проекта в Цумеб, макар в последния доклад  за устойчиво развитие на ДПМ да се твърди, че прозрачността е една от основните ценности на компанията.

Нашето разбиране за „устойчиво управление” носи смисъла на отговорност към околната среда по цялата верига на производството.  „Дънди Прешъс Металс“ силно се рекламира като прогресивна златодобивна компания, „лидер в подпомагането на устойчив растеж и екологичната отговорност”, и  компания, за която от водещо значение са здравето и безопасността на местните общности. Фактите посочени в настоящия доклад не показват подобна практика

Казусът в Цумеб повдига важни въпроси за сложните схеми, по които Европа изнася източници на замърсяване към страните от развиващия се свят.

Нашият призив към инвеститорите

Не инвестирайте в злато и други ценни метали. Те представляват просто една стока, за която много хора считат като безопасно нещо, в което да вложат парите си, но в последни години много икономисти считат златото се за нов инвестиционен балон. Повишаването на цените на златото поради високото търсене също така прави възможно използването на по-сложни и рисковани техники за добив или служи като стимул за компании които предимно търсят печалба да направят така, че да заметат праха от добив на злато под килима.

Поради големия интерес към доклада Dirty Precious Metals направихме негов превод на български и немски. Може да ги откриете тук:

Доклад: Мръсни ценни метали

Bericht: Schmutziges Edelmetalle

You may also like...

2 коментара

  1. Вилияна Пеновска казва:

    Не видях къде е превода на български.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *