Къде отиват тонове арсен

The missing tones of arsenic

Дългогодишната работа по и с „Дънди Прешъс Металс“ показа сериозни разминавания между изявленията на компанията в медиите и реалността в документите. Примерите за това са няколко, а един от тях е този с липсващия тонаж от арсен.

През 2014 г. ДПМ са преработили 101 000 тона меден концентрат от мината в Челопеч и 97 000 тона концентрат от други източници. Обработката на грубо 100 000 тона меден концентрат от мината в Челопеч и съдържащи 5,2% арсен означава 5200 тона нерафиниран арсен на година.

Ако това количество се оксидира напълно (в пещите заедно с другите руди) и се превърне в арсениев триоксид, то този вторичен продукт ще бъде с 30% по-голяма маса, заради включените в съединението количества кислород. Това означава, че само концентратът идващ от България оставя арсениев триоксид в Цумеб от порядъка на 6800 тона годишно.

Концентратът, който идва от Перу, е дори по-мръсен – със 7,2% съдържание на арсен. Ако Цумеб обработва 25 000 тона от перуанския меден концентрат на година, това ще представлява 1800 тона несвързан арсен или над 2300 тона арсениев триоксид, ако приемем, че цялото това количество се оксидира. Това прави 9100 тона от тази високо токсична субстанция.

Това вече не отговаря на изявления на ДПМ в намибската преса, където те твърдят, че произвеждат 4200 тона арсениев триоксид на година, от които 3200 се изнасят за Малайзия и 600 тона за Южна Африка.

Считаме, че това е чисто пиарско изявление, което взима предвид само рафинирания арсениев триоксид, произвеждан в арсениевата инсталация в предприятието в Цумеб или с други думи само това, което компанията счита за „продаваем продукт“. Останалото се смесва с така наречения заводски прах или се изпуска от пещта под формата на дифузни емисии.

Нашите изчисления взимат предвид само концентратът, който идва от България и от Перу – приблизително 125 000 тона. Какъвто и друг концентрат да се внася и независимо откъде идва с цел да захранва годишната обработка на 200 000 тона концентрат за пещта в Цумеб, останалите 70-75 000 тона могат само допълнително да влошат тази цифра.

За другите случаи, когато думите на „Дънди Прешъс Металс“ не отговаряха на действителността, четете в доклада „Мръсни ценни метали“.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *